Η  Μεγάλη Γότιστα υπάγεται από την 1/1/2011 στο Δήμο Μετσόβου σύμφωνα με το σχέδιο διοικητικής δομής του προγράμματος "Καλλικράτης"

   Ο Δήμος Μετσόβου είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Εγνατίας, Μετσόβου και της κοινότητας Μηλέας.  Πρωτεύουσα του δήμου είναι η κωμόπολη Μέτσοβο.  Ο δήμος έχει πληθυσμό 7.824 κατοίκους, έκταση 356.570 στρέμματα, αποτελείται από 11 δημοτικά διαμερίσματα και έχει πυκνότητα 18 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο .

   Ο δήμος περιλαμβάνει τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:

Δ.δ. Μετσόβου

Δ.δ. Ανηλίου

Δ.δ. Ανθοχωρίου Μετσόβου

Δ.δ. Βοτονοσίου

Δ.δ. Μικρού Περιστερίου

Δ.δ. Μεγάλης Γότιστας

Δ.δ. Μεγάλου Περιστερίου

Δ.δ. Μικράς Γότιστας

Δ.δ. Σίτσαινα  (της πρώην κοινότητας Πέτρας)

Δ.δ. Χρυσοβίτσης

Δ.δ. Μηλέας

    Οι υψηλοί ορεινοί όγκοι προσδίδουν ορεσίβια χαρακτηριστικά στην περιοχή. Υψηλότερο όρος είναι το Λάκμος Περιστέρι (2.185μ.), ενώ την περιοχή διασχίζουν δυο ποτάμια, ο Μετσοβίτικος και ο Καλαρίτικος, και μέρος της λίμνης των πηγών Αώου εντάσσεται χωροθετικά στην έκταση του Δήμου.

    Η Μεγάλη Γότιστα είναι ένα ορεινό χωριό το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 940μ. και μόλις 35χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Τα κοντινότερα χωριά είναι η Μικρή Γότιστα σε απόσταση 1χλμ. και η Κράψη στα 8χλμ. από το χωριό. Αριθμεί γύρω στους 150 μόνιμους κάτοικους το χειμώνα και γύρω στους 600 το καλοκαίρι. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι  1) κτηνοτροφία – πτηνοτροφία – χοιροτροφία 2) γεωργικές καλλιέργειες 3) μελισσοκομία – αμπελουργία 4) εποχιακές εργασίες ( εργάτες, ξυλοκόποι).

 

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΟΥ

Γεωγραφικό Πλάτος : 39ο 41΄ 00.00΄΄ Β

Γεωγραφικό Μήκος : 21ο 02΄ 31.44΄΄ Α

 

 

 

Δείτε το χωριο στο χάρτη


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη